VETERANII – EROII FĂRĂ VÂRSTĂ (II)

Comunicate, Știri

 

VETERANII – EROII FĂRĂ VÂRSTĂ (II)

            În ziua de 18 decembrie 2018, domnul VICTOR MORARU a continuat vizitele la domiciliul veteranilor de război din comunele Ciochina, Munteni Buzău, Balaciu și Ion Roată, pentru a le acorda, în numele Consiliului Județean Ialomița,  cu prilejul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri, o distincție de onoare, un premiu în cuantum de 1.000 de lei/net/persoană și foto-albumul ”Istoria trăită. Veterani ialomițeni la Centenar”.  Adevărate gazde primitoare, veteranii și familiile lor s-au bucurat de întâlnirea cu reprezentanții autorităților administrației publice județene și locale, au depănat trăirile dureroase din tranșeele războiului peste care treceau ploile de gloanțe, eforturile de supraviețuire într-o lume aflată mereu în vecinătatea morții, lungul drum al reîntoarcerii acasă, din Cehoslovacia sau Ungaria, de cele mai multe ori, pe jos, încât ”ne tăiau doctorii sau sanitarii bătăturile din tălpi, pe viu”cum spunea Bratu Nicolae (96 de ani) din comuna Ion Roată! La reîntâlnirea cu veteranii din aceste localități a fost impresionantă mândria cu care își purtau costumele „de duminică” pe care străluceau medaliile și decorațiile prin care le este veșnicită vitejia, credința nestrămutată că supraviețuirea lor din ghearele războiului o datorează ocrotirii lui Dumnezeu! Pilduitoare a fost și mărturia veteranului Costache Marin (96 de ani) din satul Bordușelu: ”Erai în tranșee sau de santinelă și nu știai ce îți aduce soarta!  Acolo s-a născut un cântec pe care îl îngânam de multe ori: ”Cântă-mi cuce numai mie / Că la anu' nu se știe/ Or' de mor, or' de trăiesc/ Vreau să mă călătoresc!”

Să notăm cu deplin respect și recunoștință numele veteranilor vizitați în această zi: Sămbeteanu Ion (98 de ani) din Crăsanii de Jos, Stănescu Stelian (98 de ani) din Balaciu, Iordache Bucur (99 de ani) din Broșteni, Bratu Nicolae (96 de ani) din comuna Ion Roată. Stănilă Ion ( (98 de ani) din comuna Munteni Buzău, Grigorescu Anghel (95 de ani) din Ciochina și Costache Marin (96 de ani) din satul Bordușelu.

Domnul VICTOR MORARU, preşedintele Consiliului Județean Ialomița, a fost însoțit de reprezentanții autorităților administrație publice locale: Vasile Câmpulungeanu, primarul comunei Ciochina, Mirel Dănuț Simion, primarul comunei Balaciu, Florin Stan, primarul comunei Munteni Buzău și Daniela Radu, referent stare civilă la Primăria comunei Ion Roată.

 Încheiem cu aceleași gânduri, de la comunicatul anterior:

La vârste venerabile, veteranii rămân eroii fără vârstă din prima linie de front a vieții, modele umane și pilde istorice vii!  

Pentru tot ceea ce ați făcut, respect, onoare și Dumnezeu să vă aibă în grijă, eroii noștri veterani!

 

                                                                                     PURTĂTOR DE CUVÂNT

                                                                                   ILIE CIOACĂ