Festivalul-concurs de tradiție culinară ialomițeană “LA CASA TUDORII”

”LA CASA TUDORII – a cincea ediţie”

          Sâmbătă, 10 octombrie, la Baza de cercetare şi expunere muzeală Oraşul de Floci, Giurgeni, Ialomiţa, s-a desfăşurat cea de-a cincea ediţie a Festivalului-concurs de tradiţie culinară ialomiţeană „La Casa Tudorii”. Festivalul-concurs de tradiție culinară ialomițeană “LA CASA TUDORII” se desfășoară în cadrul programului multianual “IALOMIȚA DINTOTDEAUNA PENTRU TOTDEAUNA”, implementat de Consiliul Județean Ialomița, insituțiile județene de cultură aflate sub autoritatea sa și alți parteneri de nivel județean și național.

           Festivalul are drept scop încurajarea, susținerea și promovarea evenimentelor publice care probează potențialul de creație al ialomițenilor prin modalități active de a relaționa cu valorile patrimoniului natural, cultural și istoric al județului Ialomița, de a readuce în memoria afectivă momente istorice, personalități, tradiții și obiceiuri relevante, de a le înțelege din perspective inedite și de a contribui, activ și permanent, la construcția propriei noastre realități și identități.

           Anul acesta s-au înscris în concurs 75 de echipaje, din 19 localităţi ialomiţene. Cele 75 de echipaje au însumat un număr de 300 de participanţi, care au intrat în competiţie cu 351 de reţete din tradiţia culinară ialomiţeană, astfel: 81 de reţete de mâncăruri calde; 62 de reţete de preparate culinare reci; 143 de reţete cu preparate de patiserie şi cofetărie şi 65 de reţete cu preparate conservate şi semiconservate. Nivelul de prezentare ridicat a pus probleme majore juriului, care a stabilit următoarele clasamente:

                 MÂNCĂRURI CALDE

Locul I – Lapşa,  Liceul Tehnologic Borduşani, Comunitatea Ruso-Lipovenească;

Locul II – Ciorbă de perişoare, Casa familială „Gabriela“ – Feteşti;

Locul III - Iepure la cuptor, Centrul de Recuperare şi Reabilitare Neuro-Psihică pentru Adulţi Movila.

 

PREPARATE CULINARE RECI

Locul I  - Piftie de peşte, Liceul Tehnologic Borduşani;

Locul II - Tort aperitiv ARICI – Surpriză, Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară- Feteşti;

Locul III - Plăcintă de dovleac cu osânză, Asociaţia Handicapaţilor Neuromotori-Ialomiţa.

 

PREPARATE DE PATISERIE - COFETĂRIE

Locul I  - Turtoi, Veteranele – Luciu;

Locul II - Plăcintă cu lapte şi ouă, Comunitatea de Aromâni din România-Filiala Ialomiţa;

Locul III - Rulouri pe cocean, Vlădeni – Popescu Neluţa.

 

PREPARATE CONSERVATE ŞI SEMICONSERVATE

Locul I  - Cegă afumată, Clubul „FEMINA” – 2 Săveni;

Locul II - Zacuscă de peşte, Liceul Teoretic Ţăndărei, Echipa „NAPARIS”;

Locul III - Gem de agude, Şcoala Gimnazială Giurgeni.

 

PREMIUL DE ORIGINALITATE ŞI PĂSTRAREA TRADIŢIEI

•Asociaţia „ASTĂZI PENTRU VIITOR“,  M. Kogălniceanu.

 

PREMII DE FIDELITATE PENTRU PARTICIPAREA LA CELE 5 EDIŢII ALE FESTIVALULUI

(acordate de Asociaţia PROFAMILIA )

•  PALATUL COPIILOR Urziceni;

•  GRUPUL  IZVORAŞUL Ghimpaţi.

 

Cinci premii speciale – acordate de S.C. ZENA IMPEX S.R.L.

  1. LA IONEL ŞUNCARU;
  2. LICEUL TEHNOLOGIC Fierbinţi;
  3. LICEUL TEHNOLOGIC„MIHAI EMINESCU“ Slobozia;
  4. LICEUL TEHNOLOGIC „ARETA TEODORESCU“ Griviţa;
  5. ECHIPA „MICII BUCĂTARI“ – Traian.

 

ZECE PREMII SPECIALE ACORDATE DE „DOMENIUL MANASIA – Conacul Hagianoff“

Festivalul-concurs de tradiţie culinară ialomiţeană LA CASA TUDORII a fost completat pe toată durata desfăşurării lui de un complex şi variat program folcloric susţinut de artişti ialomiţeni. Au urcat pe scenă:

-          Ansamblul folcloric Doina Bărăganului (coregraf Nicu Iancu) şi soliştii săi Adrian Măcianu, Nicoleta Rădinciuc Vlad, Maria Preda;

-          Ansamblul folcloric “Doruleţul” din Făcăeni (coregraf Puiu Roşu);

-          Ansamblul folcloric “Valurile Dunării” din Giurgeni (coregraf Eugen David);

-          Formaţia de mandoline din Giurgeni (instructor Andrei Gheorghe);

-          Formaţia de dansuri populare de la Săveni (coregraf Daniel Dinu);

-          Formaţia de dansuri populare a Asociaţiei “Astăzi pentru viitor” din Mihail Kogălniceanu (coregraf Marian Lalu);

-          Grupul ruşilor lipoveni din Borduşani ( coregraf Mihaela Cogean);

-          Soliştii vocali de muzică populară Ioana Marin (Moviliţa), Cristina Ştefan (Griviţa), Elena Gârbacia şi Gheorghe Stemate (Slobozia).

Se cuvin mulţumiri deosebite doamnei Elena Gârbacia, coordonatoarea întregului program artistic.

categoria articolului 

Știri