Inaugurarea monumentului Ruga Orașului Dispărut

Ruga orașului dispărut

Un eveniment deosebit, cu semnificații multiple, s-a desfășurat miercuri, 20 noiembrie, la situl arheologic Orașul de Floci din zona Giurgeni: a fost inaugurat monumentul Ruga Orașului Dispărut. Lucrarea de sculptură aparține artistului plastic Gabriel Manole și este formată dintr-un soclu de piatră naturală de Bașchioi, în care este fixată o cruce din lemn de stejar, care are o vechime mai mare de o sută de ani, cu înălțimea de cinci metri și o deschidere a brațului orizontal de 4,85 metri, la care este atașat un Crist din lemn de păr. Îmbinat cu simbolistica religioasă prin martiriul Cristului, monumentul este un omagiu adus locuitorilor Orașului de Floci, locul de naștere al voievodului Mihai Viteazul.

Situl arheologic prioritar „Orașul de Floci” este cuprins în Programul european „Reabilitarea patrimoniului nostru european comun”, program comun al Consiliului Europei și Comisiei Europene prin care este sprijinită conservarea patrimoniului istoric din Balcani.

Au fost prezenți peste patru sute de participanți, printre care: Vasile Silvian Ciupercă, președintele Consiliului Județean Ialomița, Preasfințitul Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașiului, Gigi Petre, prefectul județului Ialomița, reprezentanți ai Ministerului Culturii, primari ai localităților ialomițene, consilieri județeni și locali, oameni de cultură, reprezentanți ai presei locale și naționale.

La realizarea monumentului RUGA ORAŞULUI DISPĂRUT au avut o contribuție deosebită: 74 de donatori voluntari din județul Ialomița, Consiliul Județean Ialomița, Muzeul Județean Ialomița, Ministerul Culturii, Institutul Național al Patrimoniului, Uniunea Artiștilor Plastici din România – Filiala Ialomița, arhitect Ion Vede, Direcția Județeană pentru Cultură, Culte și Patrimoniul Cultural Național Ialomița.

 

categoria articolului 

Știri, 2013