NIMIC NU POATE OPRI SUCCESUL! - Festivalul-concurs de tradiţie culinară ialomiţeană „La Casa Tudorii“ , 2016

NIMIC NU POATE OPRI SUCCESUL!

Ediția a VI-a Festivalului concurs de tradiție culinară ialomițeană „LA CASA TUDORII” programată să aibă loc în ziua dfe 8 octombrie 2016 la Baza de cercetare și expunere muzeală de la Orașul de Floci -  Giurgeni a stat în noaptea de 7-8 octombrie 2016 sub semnul întrebării! Nu din cauza organizării, deoarece elementele acesteia fuseseră duse și realizate  până la delatii! Nici din cauza participării concurenților, deoarece ediția din acest an bătuse toate recordurile anterioare: 52 de echipaje înscrise în concurs din 23 de localități, cu 336 de concurenți și  436 de rețete!!! Ci din cauza condițiilor meteorologice deosebite înregistrate în noaptea care a precedat evenimentul: ploi abundente, care ar  fi dorit parcă să acopere tot deficitul de apă din solul Bărăganului, unde o secetă excesivă  dura de câteva luni, un  vânt puternic, în rafale, care a pus la pământ mare parte din standurile amenajate pentru concurs și un frig pătrunzător de început de iarnă!

S-a pus problema dacă festivalul-concurs se mai poate desfășura și dacă, nu cumva,  trebuie amânat! Organizatorii – Consiliul Județean Ialomița și Muzeul Județean Ialomița au decis că totul trebuie continuat!  Iar decizia s-a dovedit a fi inspirată, susținută de prezența in corpore  și îndârjirea de a fi prezenți a concurenților înscriși prin fișele de participare, dar și a publicului vizitator, tot mai numeros, cu fiecare oră care trecea și care aducea îmbunătățirea vremii!

Desigur, în asemenea condiții, au existat unele probleme de organizare a spațiilor de expunere a produselor din concurs, dar s-au găsit soluții operative, care să dea posiblitatea echipajelor să-și prezinte rețetele în fața juriului și a vizitatorilor. Le cerem scuze tuturor pentru inerentele disfuncționalități apărute din cauza vremii și nedorite de organizatori!

Așadar,  ziua de 8 octombrie 2016 a consemnat desfăşurarea celei a de-a VI-a ediţii a Festivalului concurs de tradiţie culinară ialomiţeană „LA CASA TUDORII”, iniţiat de Consiliul Judeţean Ialomiţa şi Muzeul Judeţean Ialomiţa, în parteneriat cu instituţiile judeţene de cultură aflate sub autoritatea Consiliului Judeţean Ialomiţa, cu autorităţi ale administraţiei publice locale şi diferite entităţi publice din judeţul Ialomiţa.

Festivalul-concurs este parte integrantă a   programului multianual  „Calitate şi excelenţă în manifestările culturale ialomiţene”, pus sub deviza  „IALOMIŢA -  DINTOTDEAUNA, PENTRU TOTDEAUNA”și  marcă înregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci, atât ca denumire, cât şi ca siglă. Prin el se doreşte redescoperirea judeţului Ialomiţa ca un ţinut cu personalitate specifică, valorificarea şi promovarea tradiţiei culinare locale şi a potenţialului creator din acest domeniu, cu relevarea specificităţii bucătăriei ialomiţeane, consolidarea recunoaşterii Oraşului de Floci, ca loc al naşterii lui Mihai Viteazul, promovarea sitului arheologic Oraşul de Floci şi a importanţei acestei aşezări în istoria Ialomiţei şi a României, înţelegerea lor ca repere şi resurse de dezvoltare locală şi ca mijloace de promovare a specificităţii şi imaginii judeţului.

Deschiderea Festivalului s-a făcut în prezenţa reprezentanţilor unor autorităţi publice centrale, județene și locale. Au rostit scurte alocuțiunii domnii:  Florin Vlad, managerul Muzeului Județean Ialomița,  Marian Neacşu, deputat, Cătălin Grigore, vicepreședinte al Consiliului Județean Ialomița, Gigi Petre, prefectul Județului Ialomița, Valere Dinu, primarul comunei Giurgeni și a unui public surprinzător de numeros. 

A fost prezentat și juriul concursului, în următoarea componență: Zenica Urloiu  preşedinte, inginer industria alimentară, Lucica Lică, membru, tehnician în gastronomie, Elena Pacală, membru, Director Direcția pentru Cultură Ialomița, Dana Mihai, membru, Institutul Național al Monumentelor Istorice, Hermina Roxana Marin, membru, consilier, Consiliul Județean Ialomița, Anghel Nicolae, membru, profesor alimentație publică, Sălcioara, Gabriela Beti Stoica, membru, profesor industria alimentară, Liceul Tehnologic Fetești.

Programul FESTIVALULUI-CONCURS a cuprins două componente: concursul de  tradiţie culinară ialomiţeană şi activităţi conexe de natură culturală, istorică şi ştiinţifică.

Ediţia a VI-a din 8 octombrie 2016 a concursului a înregistrat un număr record de 436 reţete culinare, originale, de o mare diversitate, ingenios prezentate, din care:  73 pentru mâncăruri calde, 53 pentru preparate culinare reci, 199 pentru preparate patiserie, cofetărie  și 111 pentru preparate conservate și semiconservate.                                      

După o misiune deloc uşoară, cei şapte membri ai juriului au desemnat următorii câştigători:

Secţiunea „Mâncăruri calde”

Locul I       - 750 lei, cupă şi Diplomă onorifică „Mare Maestru culinar" – Școala Gimnazială Giurgeni

Locul II      - 600 lei, cupă şi Diplomă onorifică „Maestru culinar" Echipajul „Veteranele” din  satul Luciu, comuna Gura Ialomiței;

Locul III.  – 450 lei, cupă şi Diplomă onorifică „Maestru Bucătar”– Echipajul „Mugurașii bucătari” din comuna Reviga;

 

Sectiunea „Preparate Culinare Reci (Antreuri)”

Locul I       - 750 lei, cupă şi Diplomă onorifică „Mare Maestru culinar" – Asociația Tinerilor Ruși Lipoveni din comuna Bordușani”;

Locul II      - 600 lei, cupă şi Diplomă onorifică „Maestru culinar"- Liceul Tehnologic de Industrie Alimentară Fetești;

Locul III.  – 450 lei, cupă şi Diplomă onorifică „Maestru Bucătar”– Liceul Tehnologic ”Înălțarea Domnului” Slobozia;

 

Sectiunea  „Preparate de patiserie si cofetărie”:

Locul I       - 750 lei, cupă şi Diplomă onorifică „Mare Maestru culinar" – Casa de Cultură „Jan Căciulă” Amara;

Locul II      - 600 lei, cupă şi Diplomă onorifică „Maestru culinar"- Echipajul comunei Padina, județul Buzău;

Locul III.  – 450 lei, cupă şi Diplomă onorifică „Maestru Bucătar”– Echipajul „Gospodinele vesele” din comuna Ciochina;

 

Sectinea " Preparate conservate şi semiconservate"

Locul I       - 750 lei, cupă şi Diplomă onorifică „Mare Maestru culinar" – Liceul Tehnologic „Areta Teodorescu” din comuna Grivița;

Locul II      - 600 lei, cupă şi Diplomă onorifică „Maestru culinar"- Brateș Maria, din comuna Stelnica;

Locul III.  – 450 lei, cupă şi Diplomă onorifică „Maestru Bucătar”– Liceul Tehnologic Fierbinți Târg;

 

În cadrul competiţiei s-au acordat şi  următoarele premii Speciale:

  • Premiul „Casa Tudorii" pentru originalitate și păstrarea tradiției       500 lei

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­Echipajul „Stolnicii Tudorii„ din Slobozia;

  • Premiul de fidelitate pentru participarea la cele mai multe ediții ale festivalului (acordat de Asociația  Profamilia Făcăeni)       350 lei

      Echipajul „Florile câmpiei” din satul Luciu, comuna Gura Ialomiței;

  • Premiul special pentru cel mai bun stand al elevilor  (acordat de GAL Naparis)        350 lei

     Școala Gimnazială „Barbu Catargiu” din comuna Maia;  

  •  Premiul special pentru localitatea cu cei mai mulți concurenți     

        UAT -  Țăndărei;

  •  Premiul special de creativitate                                                          

      Centrul de Recuperare Neuropsihică pentru Persoane adulte Movila

  • Diplomă de onoare pentru formaţiile artistice prezente în festival,
  • Diplomă de onoare pentru instituţiile participante,
  • Diplomă de participare pentru echipajele nepremiate.

Remarcăm implicarea și continuarea iniţiativei  SC ZENA IMPEX SRL Slobozia, prin doamna Zenica Urloiu de a acorda  premii speciale în produse și căte un premiu în bani de 100 lei pentru echipajele: Asociația Handicapaților Neuromotori Ialomița, Echipajul „Bucătăria sălciorenilor”din comuna Sălcioara, Centrul Cultural O del Amenca București și Echipajul „Gospodinele vesele” din comuna Giurgeni.

Manifestările conexe incluse în programul festivalului şi desfăşurate au fost:  expoziția „Bucătăria tradițională ialomițeană”  - Muzeul Național al Agriculturii Slobozia,  expoziţia de carte de bucate – Biblioteca „Ștefan Bănulescu” Ialomița, expoziția fotodocumentară „Romii în Bărăgan”, expoziţia de ceramică populară din colecțiile Muzeului Județean Ialomița, expoziția „Mihai Viteazul în medalii, plachete, insigne, busturi, cărți” – colecția Elisabeta și Gheorghe Ciutacu – Colilia, standul expozițional „Tradiții, obiceiuri și meșteșuguri medievale” – București, vizitarea sitului arheologic Oraşul de Floci, înmânarea zapisului participanţilor la festival.

A fost oferit publicului un bogat spectacol folcloric moderat de Elena Gârbacia și  susținut de ansambluri şi formaţii din judeţ sau din afara judeţului: din comuna Borduşani. Societas Milites Getae  a fost prezentă în cadrul festivalului - concurs de tradiție culinară LA CASA TUDORII, sâmbătă, 8 octombrie 2016 cu activități deosebite, dintre care menționăm demonstrațiile de tir cu arcul tradițional și demonstrațiile de luptă cu arme specifice secolului al XVI-lea.

Afirmăm cu deplin temei că ediţia a VI-a a Festivalului concurs de tradiţie culinară ialomiţeană  „LA CASA TUDORII”  a fost un succes prin numărului de participanţi înscrişi în concurs, creşterea exponenţială a numărului de reţete,  diversificarea manifestărilor conexe festivalului şi afluxul tot mai mare de vizitatori profesionişti sau ocazionali – peste 1200, în condiții meteorologice vitrege! – şi devine un  argument că evenimentul a venit în întâmpinarea interesului şi aşteptării cetăţenilor din zonă, din judeţ sau aflaţi în tranzit, că el capătă prin sine tradiţie şi unicitate, relevanţă în plan cultural, de agrement şi turistic.

Le mulţumim tuturor celor care au trudit cu dragoste, implicare şi suflet - concurenţi şi organizatori - pentru succesul ediţiei a VI-a, din anul 2016,  a Festivalului concurs de tradiţie culinară ialomiţeană  „LA CASA TUDORII”, precum şi numeroşilor vizitatori prezenţi la eveniment!      

       

categoria articolului 

Știri