Noaptea muzeelor la Slobozia

          Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes inițiat de Ministerul Culturii și Comunicării din Franța, patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor.

          Evenimentul aflat la a XI-a ediție a bucurat publicul ialomițean cu o noapte în care Muzeul Județean Ialomița și-a deschis larg porțile încântând, atât privirile, cât și auzul celor care au dorit să-i treacă pragul,  cu un divers program cultural-artistic.

          Astfel, sâmbătă, 16 mai 2015, între orele 18:00-01:00, accesul publicului a fost gratuit, acesta putând beneficia de ghidaje de specialitate din partea personalului Muzeului Județean Ialomița.

          Au putut fi vizitate următoarele expoziții:

          Expoziția permanentă ,,Evoluția comunităților umane în bazinul Ialomiței. Omul și râul”– expoziție concepută pentru a oferi vizitatorului o lecție comprimată de istorie, un nucleu de informații privitoare la evoluția oamenilor în ținuturile ialomițene, de la începuturi și până în prezent.

          De asemenea, a fost completată Sala Medievală cu reconstituirea a două exemplare de cranii umane (schelete), descoperite în necropola de la Dridu, punctul „La Metereze”. Complexul funerar este datat în sec. XI-XIII.

          Lucrarea a fost executată de Prof. dr. antropolog Cantemir Rișcuția și soția sa, Irina Rișcuția. În țara noastră cei doi cercetători au mai efectuat lucrări după materiale descoperite în numeroase așezări dintre care amintim: Schela Cladovei (mezolitic), Boian și Țârpești (neolitic) sau necropola de la Histria.

          După 1970, Cantemir și Irina Rișcuția  au fost solicitați și în străinătate, ei reușind refacerea unor chipuri după două fragmente de crania de pithecanthropus, descoperite în Jawa (Indonezia). Aceste lucrări incredibile le-au adus recunoaștere și apreciere internațională.

Expoziția a  mai cuprins:

1. Expoziția dedicată marilor  evenimente istorice care au contribuit la înfăptuirea Unirii de la 1 decembrie 1918;

2. Colecția de artă ,,Pictor și Inginer Nicolae și Zamfira Tuzlaru”-expoziție ce cuprinde lucrări de pictură și grafică, unele dintre ele purtând semnătura unor nume de mare rezonanță în lumea artistică, obiecte miniaturale precum dulăpioare și casete chinezești, evantai, albume cu coperți și decor în fildeș, farfurii decorative, obiecte bisericești, precum icoane pe lemn, icoane pe sticlă, sfeșnice din bronz, alamă argintată, cădelnițe și crucifixuri, etc.;

          3. Expoziția Foto Splendid Acsinte ;         

Expoziții temporare:

1. Expoziția  în aer liber cu fotografii din Colecția Costică Acsinte;

          2. Expoziția temporară de pendule, ceasuri și tablouri, intitulată „Clipe;

          3. Exponatul lunii mai Cea mai înaltă distincție militară-Ordinul Mihai Viteazul cu spade- conferită eroului ialomițean Constantin Turcu.

          Pa fațada Muzeului Județean Ialomița, în intervalul orelor 18:00-01:00, au fost proiectate fotografii din Colecția Costică Acsinte.

Muzeul Județean Ialomița s-a alăturat protestului inițiat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, prin care a tras un semnal de alarmă cu privire la soarta muzeelor din țară. Astfel, pe întreaga durată a evenimentului Noaptea Muzeelor, vatra rituală descoperită în dava getică de la Piscul Crăsani (comuna Balaciu, județul Ialomița) a fost ascunsă privirii vizitatorilor, fiind acoperită cu o pânză neagră.

Vatra descoperită în anul 1982, pe mamelonul estic al davei, este datată la secolele IV-III î. Hr. și se afla în zona sacră a așezării.

Modelată din lut, vatra are o formă de paralelogram cu latura mare de 110 cm și cea mică de 90 cm și o înălțime de 40 cm.

Pe fața superioară prezintă un decor cu linii și motiv solar, realizat prin impresiune digitală în pasta moale.

 

          Partenerii noștri din cadrul evenimentului european  Noaptea Muzeelor  s-au alăturat inițiativei noastre, pregătind vizitatorilor o serie de surprize și anume: elevii Liceului Pedagogic “Matei Basarab” din Slobozia au acompaniat cu vocile lor expoziția de fotografie în aer liber, recitalul instrumental susținut de elevii Liceului de Arte ,,Ionel Perlea”, însoțiți de dl. prof. Valentin Vardianu, a oferit celor prezenți o seară magică, iar talentații elevi ai Palatului Copiilor din Slobozia ne-au încântat pe parcursul serii cu fabule și scenete umoristice.        

          Mulțumim celor aproximativ 1000 de vizitatori că au ales să fie alături de noi, de Noaptea Muzeelor!

categoria articolului 

Știri