VIZITA DELEGAȚIEI GUVERNULUI PROVINCIEI HENAN DIN REPUBLICA POPULARĂ CHINEZĂ

 

 

       Consiliul Județean Ialomița continuă demersurile de colaborare internațională cu   reprezentanți ai administrațiilor locale și ai comunității de afaceri din provincia Henan, Republica Populară Chineză, cu rolul de a întări relațiile administrative și comerciale între cele două regiuni.

          În acest context, la invitația domnului Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița, înregistrată sub nr. 8836/2018-S/22.05.2018, o  Delegație a Guvernului Provinciei Henan, condusă de  H.E. Domnul LI YINGJIE – Vicepreședinte al Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez (CCPPC), Henan, având în componență 9 membri, a efectuat o vizită oficială în județul Ialomița în ziua de 28 iunie 2018.

          Din componența principală a Delegația Guvernului Provinciei Henan au făcut parte:

  • H.E. Domnul LI YINGJIE – Vicepreședinte al Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez (CCPPC), Henan;
  • Domnul GUO JUNFENG – Director Adjunct al Oficiului pentru Afaceri Chineze din Străinătate al Guvernului Poporului Provinciei Henan;
  • Domnul ZHANG TAO – Director General Adjunct al Departamentului Educațional al Provinciei Henan;
  • Domnul YANG WENMING - Director General Adjunct al Biroului  Provinciei Henan al Zootehniei;
  • Domnul WANG DONG- Director Adjunct al Biroului General  al Comitetului Provinciei CCPPC Henan;
  • Doamna MA PENGCHAO – interpret al Biroului Afacerilor Externe și de Afaceri Chineze din Guvernul Provinciei Henan.

          Din partea Consiliului Județean Ialomița au participat: VICTOR MORARU,   președinte, EMIL CĂTĂLIN GRIGORE, vicepreședinte,  LARISA ELENA MIHAI, administrator public al Județului Ialomița. De asemenea, au fost invitați la întâlnirea oficială RUDOLF GRADEA, viceprimar și GHEORGHE PUIA,  administrator public de la Municipiul Slobozia.

          Scopul vizitei oficiale l-a constituit promovarea relațiilor de prietenie și cooperare între Provincia Henan și Județul Ialomița și valorificarea unor oportunități de cooperare  în domeniile: administrație publică, agricultură,  știință și tehnologie agricolă, prelucrarea produselor alimentare, comerț cu produse agricole, mediul de afaceri și educație.

 

 

          Programul vizitei a cuprins: primirea Delegației Guvernului Provinciei Henan și întâlnirea oficială la sediul Consiliului Județean Ialomița, vizitarea Muzeului Național al Agriculturii Slobozia și cina oficială oferită de domnul Victor Moraru, președintele Consiliului Județean Ialomița.

          În cadrul întâlnirii oficiale, domnul Victor Moraru le-a adresat oaspeților chinezi  urarea de ”Bun venit” în Ialomița, a remarcat continuitatea întâlnirilor bilaterale, a prezentat componența delegației Ialomiței și a făcut o succintă trecere în revistă a principalelor informații despre  județ, arătând elementele de specificitate și de atractivitate pentru investitori, preocuparea autorității pe care o reprezintă de a dezvolta relații de colaborare care să valorifice potențialul local.

          H.E. Domnul LI YINGJIE – Vicepreședinte al Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez (CCPPC)  Henan a mulțumit pentru solicitudinea și ospitalitatea de care    s-au bucurat în scurtul răstimp petrecut în județul Ialomița, a nominalizat membrii Delegației, scopul vizitei oficiale și a prezentat, sintetic, câteva date despre Provincia Henan. Desigur, în condițiile unei țări cu transformări  fără egal, într-o dinamică exponențială, care dă conjuncturii mondiale alte repere de evaluare, abordările comparative devin inabordabile!

          Despre Provincia Henan, din alocuțiunea domnului  LI YINGJIE, am reținut că este situată central-estic în China, are 167.000 km² , 96.300.000 locuitori , cu o densitate medie de 572 loc./km² fiind cea mai populată provincie. Provincia Henan este cea mai dezvoltată regiune din China, excelează în domeniul agricol, fiind considerată grânarul Chinei, în construcția de drumuri și poduri, dispunând de 6500 km de autostrăzi și construind în medie cel puțin 100 km de autostradă pe an.  Au legături economice foarte bune cu țările europene și doresc să intensifice relațiile de colaborare cu județe din România, acesta fiind și scopul principal al vizitei în Ialomița.

          Discuțiile amiabile și aplicate dintre cele două delegații au identificat posibilitățile de colaborare în dezvoltarea agriculturii, procesarea produselor agricole, schimburi comerciale, participarea la târguri de afaceri, acțiuni din domeniile educației, culturii, turismului și administrației, reținându-se convergența legislației europene cu cea din China, precum și sprijinul statului român pentru susținerea unor sectoare de activitate.      

          După vizitarea Muzeului Național al Agriculturii Slobozia, H.E. Domnul LI YINGJIE – Vicepreședinte al Conferinței Consultative Politice a Poporului Chinez (CCPPC)  Henan a avut cuvinte de laudă despre patrimoniul cultural de excepție și modul în care este el valorificat de instituția muzeală.

categoria articolului 

Știri